Verslagen

 
 

Als u al eens een bezoek hebt gebracht aan de jaarlijkse exposities van de fotogroep in Boszicht, is het u bekend dat de kwaliteit van de foto’s hoog en divers is. Er is dan ook hard gewerkt om ook hier weer een mooie collectie te laten zien. U kunt het zien als een aanloop naar de expositie van de fotogroep in 2020, welke gehouden zal worden op  7 en 8 maart.

             Afbeelding invoegen      Afbeelding invoegen

Bent u aan het wandelen en komt u langs de Perekker, loop dan eens binnen en laat u verrassen!

 
17 maart: Open Dag De Perekker
Expositie van Bas en Nicole Berkelmans
kunstwerken met metaal
 
Weerspiegeling van de natuur.

Verwondering is wat je voelt als je de metalen kunstwerken van Bas en Nicole Berkelmans voor de eerste keer ziet. Verwondering door het mooie ontwerp maar ook door de precisie, toewijding en zorgvuldigheid waarmee ieder kunstwerk is gemaakt.
De kunstwerken van Bas en Nicole zijn een weerspiegeling van de natuur. Het licht verandert de schaduw van het kunstwerk waardoor het op ieder moment van de dag weer anders op de muur reflecteert. Dat is fascinerend.

  
Over Bas en Nicole

De natuur loopt als een rode draad door het leven van het echtpaar Bas en Nicole Berkelmans. Wandelen in het bos met de hond, houthakken, eigen groente kweken en vissen. Zij zijn altijd wel buiten te vinden.
‘De herfst en de winter vinden wij de boeiendste tijd van het jaar. De natuur laat zijn vruchten en bladeren vallen, groene blaadjes veranderen in verdorde bladeren met minuscule donkere nerven. En dat is zo mooi!’
 
Het is een bijzonder duo. Nicole een enthousiaste en ondernemende vrouw, creatief met potlood en kwast. Als zij door het bos wandelt, kijkt zij met andere ogen naar de natuur. Voor haar is een blad geen afval maar juist een inspiratiebron voor een tekening.
Bas een rustige en geduldige man die graag met zijn handen van niets, iets maakt. Dat vindt hij een prachtig proces. Hij is altijd op zoek naar oud ijzer met een verleden zoals oude kasten, lades of platen. Het geeft hem voldoening om van afgedankt materiaal weer iets nieuws te creëren.
Het echtpaar vult elkaar heel goed aan. Nicole tekent en legt de basis voor een ontwerp, samen komen zij tot het uiteindelijke ontwerp en Bas legt al zijn geduld en toewijding in het bewerken van het metaal. Zo ontstaat een uniek en prachtig kunstwerk uit gerecycled metaal.
 
 Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen

 
Succesvolle expositie van Friso te Meerman op 21 oktober!!
Het was een zeer drukbezochte expositie van deze talentvolle Boekelse kunstschilder.
 
 Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen
 

  
30 april Bennie van den Brink geeft een lezing over zwaluwen. Toegang alleen voor de Vrienden van  De Perekker en de vrijwilligers van Stichting D'n Eik.
Aanvang 20.00 uur  
 
Bennie van den Brink, van beroep onderwijzer, is al decennia actief  betrokken bij vrijwillig onderzoek naar vogels. Voor de eerste broedvogelatlas van Sovon, waarvan het veldwerk in 1973 startte, leverde hij gegevens uit het district Veluwe. In het daaropvolgende project, de atlas van de Nederlandse vogels, was hij al actief in twee districten, te weten de Veluwe en Overijssel Noord. Met name in de laatstgenoemde regio heeft hij zich ontpopt als een eminent veldwerker en een inspirator voor vele, vaak jonge vogeltellers en –ringers. Zijn kennis, zijn niet aflatend enthousiasme en het feit dat hij de waarnemingen steeds in de context plaatst van de ecologie en bescherming van soorten lokten velen zijn kant op. Dat hij zich ook nog eens specialiseerde in een aansprekende soort als de boerenzwaluw heeft die ontwikkeling verder versterkt. 
 Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

 
Zondag 15 april EXPOSITIE VAN KERAMIEK gemaakt door
 
BIANCA KROEF EN CARLA RIJKE. 

Zowel Bianca Kroef-Kemp als Carla Rijke zijn enkele jaren geleden begonnen met het werken met klei bij keramiek atelier Carla Rovers. Toch hebben ze beiden voor een hele andere richting gekozen. Bianca werkt graag met papierklei en werkt erg minutieus terwijl Carla graag werkt met grove chamotte klei waarbij haar voorkeur uitgaat naar wat groter werk.
Graag stellen zij zich wat nader voor.
 
Carla Rijke.
Ik ben zo’n zeven jaar geleden voor het eerst in aanraking gekomen met het werken met klei en vrijwel direct wist ik dat ik hiermee door wilde gaan. Mijn inspiratie haal ik uit het dagelijkse leven en uit mijn werk met dieren. Al heel vroeg was ik actief bezig met de natuur. Ik verzamelde, tot ergernis van mijn ouders, allerlei plantjes en beestjes onder mijn bed. Graag ging ik buiten op onderzoek uit. Kortom de liefde voor de natuur zat er al vroeg in. Dit komt ook in mijn werk tot uitdrukking. Het liefst maak ik dieren en laat mij leiden door de actualiteiten in mijn directe omgeving.
Ook schrijf ik korte stukjes over de relatie tussen mens en dier. In 2017 heb ik mijn eerste boekje ‘Het is me er eentje’ uitgebracht. Hierin worden deze twee hobby’s samengebracht. Op deze manier hoop ik iets van die liefde voor de natuur over te brengen en mensen te motiveren zelf ook creatief bezig te gaan.
 
Bianca Kroef-Kemp.
Ik woon in Wanroij. Ongeveer 9 jaar geleden ben ik gestart met het maken van keramiek. Het is begonnen bij Carla Rovers met het volgen van een cursus boetseren. Bij Carla heb ik kennis gemaakt met oxides en sulfaten. Deze natuurlijke kleuren spraken me erg aan. Na een aantal jaren ben ik mijn eigen stijl gaan ontwikkelen. Ik hou ervan om te werken met verschillende structuren en verschillende soorten materialen. Tegenwoordig vind ik het een uitdaging om werk te maken dat je nergens anders zo gauw tegenkomt en uniek is. Ik probeer het zo te maken dat het herkenbaar is dat het door mij gemaakt is. Herkenbaar door de structuren, bv. de bolletjes.
Mijn werk bestaat uit vazen en schalen. De herkenbare structuren zie je hierin terug. Schoenen van keramiek. Hier zit meer de uitdaging in de techniek. Klei krimpt. Het is dus moeilijk om het passend te maken. Hier gebruik ik papierklei voor. De mandala’s is meer gestructureerd boetseren. Dit is een precisie werk op gevoel. Iedereen vindt iets anders mooi. Mijn werk maak ik vanuit mijn gevoel. Het geeft ook voldoening als ik er iemand mee kan ontroeren. Dat mijn werk gewaardeerd wordt. 
 
De openingstijden tijdens de Open Dag zijn van 11 tot 16 uur. Entree gratis.
Tevens is het een gezellige inloop waar u met koffie/thee/fris een praatje kunt maken.
In het natuurcentrum kunt u natuurlijk ook terecht voor informatie over het natuurpark De Perekker.  

 Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

    
18 maart Open Dag met Maarten Buijs illustrator.
 
Introductie expositie. 

Niets is zo fijn als een groot wit vel papier op mijn tekentafel. Alles is mogelijk. Mijn handen jeuken. Het wacht erop om gevuld te worden. Aan het papier kan ik mijn passie kwijt. Van die passie heb ik mijn beroep gemaakt.
Iedere dag werk ik als illustrator en designer om witte vellen papier te vullen. Mijn werk wordt onder andere gepubliceerd in LIFESTYLE MAGAZINE LANDLEVEN. 
Op een bepaalde manier ben ik altijd kind gebleven. Waar ik mee begon zodra ik een potlood vast kon houden, doe ik nog elke dag: Ik teken de wereld om me heen.
De natuur is mijn grootste inspiratie. Deze onuitputtelijke bron van kleuren, vormen en verhalen zorgt ervoor dat er altijd iets nieuws is om te ontdekken en te tekenen. De liefde voor natuur en tekenen heb ik mijn hele leven gehad. Ik groeide op op de Veluwe in Veenendaal en Harderwijk, waar natuur tussen je tenen zat als je ’s avonds thuis kwam. Of waar je het halve bos meenam in je haren na een middag buiten zijn. Mijn passie voor zowel tekenen als natuur is altijd gebleven. Ik probeer een moment te vangen en te bevriezen. Achter ieder moment gaat een verhaal schuil. Een vlinder is nooit zomaar een vlinder maar heeft zich ontwikkeld als eitje en rups. Hij is wellicht wel vijf keer ontsnapt aan een vroegtijdig einde in de bek van een vogel.  Een tekening is daarom ook nooit zomaar een tekening. Er zit een wereld achter.
Soms teken ik alleen het moment, soms kies ik er voor om een verhaal -al dan niet met wat humor- achter het moment uit te beelden. Ik doe het heel precies. Ik schilder met aquarel en gebruik de fijnste penselen. Verfijning is mijn handelsmerk. Het doel is altijd hetzelfde: Ik wil de natuur bij de mensen brengen. Daarom exposeer ik mijn tekeningen. Ik wil anderen laten genieten van wat ik heb gezien in dat ene moment of het verhaal vertellen achter dat moment. Ik wil mensen inspireren om écht te kijken. Al is het maar af en toe. Sommige mensen denken bij ‘natuur’ aan de uitgestrekte landschappen die ze zien op vakantie. Maar natuur begint gewoon in de achtertuin. Of in de vensterbank. Heel klein. Je hoeft geen duizenden kilometers te reizen om ontdekkingsreiziger te zijn. Goed om je heen kijken is genoeg.
Tijdens mijn expositie deel ik een aantal van mijn ontdekkingen. 
 
Maarten Buijs (29 jaar)     
 
 Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen
 

 Avond voor de Vrienden van De Perekker en vrijwilligers.
 
Op maandagavond 1 mei 2017 hadden we onze jaarlijkse avond voor de Vrienden van de Perekker en de vrijwilligers van Stichting D'n Eik. Het was een druk bezette avond die evenals vorig jaar gevuld werd met schitterende natuuropnames van de heren Gerrit van Eenbergen en Jan van der Heiden.
Ook nu waren de beelden weer indrukwekkend. De meest geavanceerde filmapparatuur is door deze natuurfilmers gebruikt. Het resultaat is geweldige natuurfilms in Ultra HD kwaliteit en 3 D. We hebben genoten van de prachtige beelden en ook van het deskundig en soms humoristische begeleidend praatje van de heren filmers.
 
   Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen
 
   Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen
 
   

 Open Dagen Seizoen 2016 / 2017 

  
 
Afbeelding invoegen
 
 Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen 

 Afbeelding invoegen
 
 Afbeelding invoegen
 
 
 

 
 Afbeelding invoegen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Open Dag op 23 april van 11.00 uur tot 16.00 uur in De Perekker.
 
                                Expositie van Greet van Viegen 
                                              natuurschilder

Greet van Viegen is geboren en getogen op de mooie Veluwe. De natuur is een grote bron van inspiratie voor haar schilderijen. Ze werkt hoofdzakelijk met olieverf en aquarel, dit alles wordt realistisch weergeven in natuur-tinten, met vooral de nadruk op detail. De onderwerpen zijn veelal vogels en de natuur om ons heen. Een opleiding aan de kunstacademie heeft ze niet gehad, wel vele lessen en workshops van diverse leermeesters en nadien autodidact verder zelf ontwikkeld.
Een redelijk aantal bezoekers hadden veel kijkplezier bij deze kleine collectie van haar werk.
Voor meer schilderijen kijk op www.greetvanviegen.com.
 

 
 Afbeelding invoegen      Afbeelding invoegen

Op de Open Dag op 19 maart was in De Perekker een
 
expositie van Rien van Zandbeek
Modelbouwer

De expositie trok de hele dag door een behoorlijk aantal geïnteresseerden. Het was een gezellige sfeer in De perekker.

Rien vertelt:
Ik ben 76 jaar en sinds 1983 bezig met modelbouw We waren toen pas voor mijn werk naar Delft verhuisd en ik raakte aan de praat met een man die met zijn zelfgebouwde boot bij ons in de gracht aan het varen was. Hij vertelde dat hij in Vlaardingen bij een modelbouwclub was waar ze gezamenlijk bezig waren met een schip te bouwen dat in de kerk moest komen. Hij vroeg of ik zin had om me bij de club aan te sluiten. Nou daar had ik wel oren naar.
Zo ben ik begonnen met hetzelfde schip als de vereniging, thuis te maken alleen op een andere schaal. Maar daarna ben ik overgestapt op wagens en karren die zijn op schaal 
1:8  (Dat is een veel beter hanteerbare schaal dan schepen). Dit heeft zich uitgebreid tot ruim 170 modellen nu.
De laatste tijd bouw ik alles wat ik mooi vind, dit kan van alles zijn.  Vooral  het zelf opmeten en maken vind ik een echte uitdaging. Want daar is geen tekening van en dus heeft ook niemand daarvan een model en dus ben ik de eerste.
Zo stond ik op een braderie toen er een man mij vertelde dat hij een houten fietsstoeltje had. Dat leek mij echt iets om na te maken, dat heeft lang niet iedereen. Het stoeltje is gemaakt door een timmerman in de oorlogsjaren. Intussen heb ik het stoeltje gemaakt en het origineel, wat kapot was, gerepareerd voor die man.
Zo heeft elk model wat ik heb opgemeten een eigen verhaal.


 Open Dag zondag 19 februari 2017
 Expositie van RIEN vd. ELZEN natuurschilder.               
"Ik heb het schilderen zelf ontdekt” 
 
In februari heb ik voor de tweede keer mogen exposeren tijdens de zondagsopenstelling, en is me gevraagd om even wat achtergrondinformatie op papier te zetten over mezelf. 
Al sinds mijn twaalfde jaar teken en schilder ik. Ik ben autodidact, oftewel, ik heb het mezelf aangeleerd. In de eerste jaren schilderde ik fantasie- en Anton Pieck-achtige figuren, nu vooral vogels, dieren en landschappen vaak in combinatie van acryl en olieverf. Foto’s vormen dikwijls de basis waarop ik aan een schilderij begin. Ik schilder niet op locatie, maar kijk naar de foto. Je hoeft niet ver te reizen om iets moois te zien, je moet er oog voor hebben. Neem nou de Perekker, ’n prachtig natuurgebied wat ieder seizoen weer iets nieuws te bieden heeft, dat inspireert mij! Tijdens deze expositie laat ik van alles zien, o.a. ook ’n aantal nieuwe werken. Hopelijk ontmoeten we mekaar op 19 februari. 
 
Groeten, Rien van den Elzen 
 
 Afbeelding invoegen          Afbeelding invoegen
 

 
Zondag 20 November was een Open Dag met Ans van der Zweep.

ANS VAN DER ZWEEP  etsen/kleuretsen    Het kleurrijke, de humor,het avontuur en de uitdaging horen bij het leven. Dit 'leven' breng ik met fijngevoeligheid over op mijn etsen. Het etsen is al een uitdaging op zich. Een lege zinkplaat en dan na dagen, soms weken, de ets. 

Worstelen, hopen, en na lang werken, de eerste afdruk. Het blijft een avontuur voor mij, al een leven lang. Het vult mijn bestaan in en ik kan niet meer zonder. Elke ets leert mij weer iets van de techniek en zolang die onuitputtelijk is ben ik dat ook. Ik ben altijd figuratief ingesteld en dat zal wel zo blijven.
Mijn onderwerpen? Ik wordt omringd door dieren. Mijn onderwerpen zijn dan ook meestal indrukken uit mijn dagelijks leven: schapen ,kippen, koeien, poezen, soms een landschap, soms wat mensen. De laatste tijd wordt ik geïnspireerd door de vogelwereld in onze tuin. Ook de watervogels boeien mij enorm. 

Ik exposeer sinds 1985 zowel solo als in groepsverband. 

Mijn werk is in vele collecties van Galerie's, bedrijven, kunstleenorganisaties en particulieren.
Werk in stock en/of aangekocht bij: 
Kunstuitleen 'Flevoland' te Lelystad 
Kunstuitleen 'Marlou Kursten' te Heelsum.
Kunstuitleen "Friesland” te Leeuwarden.
'Galerie Zuid', te Harskamp.


Contactgegevens:
 
Ans van der Zweep 
Korenbloemstraat 19,6871WD
Renkum.
e-mail hansans@zonnet.nl
www.ans-art.nl
tel.0317-315217

Dit is een tabel met een foto links en de tekst rechts.
Hier komt je eigen tekst. De foto hiernaast kun je gemakkelijk verwijderen en vervangen door een eigen foto.

 

Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 

 
Open Dag 16 oktober 2016.
 
Foto-expositie "Kunstzinnige Fotobewerkingen". 

Niek de Jongh is een gepassioneerd, professioneel fotograaf, die zich de laatste jaren heeft toegelegd op  "kunstfotografie";  Niet het fotograferen van kunst, maar een kunstwerk  maken van een foto.

 
Het leven en denken van De Jongh draait om fotografie, altijd zoekend naar nieuwe ideeën en mogelijkheden om zijn passie meer vorm en kleur te geven, om de prachtige wereld om ons heen in alle schoonheid en veelzijdigheid op een andere manier vast te leggen.
De Jongh in zijn jonge jaren als kunstschilder, pentekenaar en houtskool studies vervaardigend is altijd geïnteresseerd gebleven  in alle vormen van schilderkunst; van de realistische werken van onder meer Rembrandt, de impressionistische werken van bijvoorbeeld Van Gogh en "romantisch" Monet, maar ook pentekeningen en houtskoolwerken bleven zijn belangstelling houden. Toen hij zich voor fotografie begon te interesseren, heeft hij (in de destijds donkere kamer) diverse manieren en toepassingen bedacht om zijn foto's anders te etaleren, hetgeen vele prijzen en eervolle vermeldingen opleverde. Inmiddels heeft De Jongh zijn werk al diverse keren, plaatselijk, regionaal en landelijk geëxposeerd. Zoals vroeger in de donkere kamer een "gewone foto" werd omgetoverd tot een geweldige foto, zo is de donkere kamer van toen vervangen door de computer, waarmee een begin is gemaakt met een nieuwe kijk op fotografie.
Fotografie is tegenwoordig springlevend en de mogelijkheden andere, nieuwe paden te bewandelen, met behulp van steeds meer uitgebreide software, zijn bijna onbeperkt. De enige beperking is je eigen fantasie. Door zelfstudie, bezoeken aan musea en blijven proberen heeft De Jongh inmiddels een brede verzameling van kunstzinnige foto's gecreëerd die zijn bezoekers regelmatig op het verkeerde been zetten omdat men niet goed kan beoordelen of de tentoongestelde werken geschilderd, getekend dan wel foto's zijn. Het is tegenwoordig geen kunst een gewone foto te maken, maar het is ongewoon om een kunstzinnige foto te maken! 
 


DONDERDAGavond 21 april: Was de Avond voor de Vrienden van De Perekker en de vrijwilligers van Stichting D'n Eik.
 
Natuurpresentatie door Gerrit van Eenbergen uit Nistelrode en Jan van der Heijden uit Helmond.

Het programma zag er als volgt uit: Voor de pauze vertoonde Jan van der Heijden zijn natuurfilm van ± 45 minuten,
Zijn natuurfilm bestaat voor een groot deel uit opnames van gewone Nederlandse vogels die leven in zijn directe woonomgeving. De eigen tuin, een klein bosgebied Groot Goor en het Eindhovens kanaal zijn voor hem brongebieden. Voor wat meer bijzondere soorten gaat hij regelmatig de Strabrechtse Heide op of naar de Peelgebieden. Omdat zijn familie over Nederland verspreid woont, wordt familiebezoek vaak gekoppeld aan opnamen van spectaculaire vogels. Voorbeelden zijn flamingo en zeearend in gebieden zoals Flevoland, Lauwersmeer en Achterhoek. Daarnaast bevat de film macro opnames van tuininsecten en enkele dieren zoals ree en edelhert.
 
Bij alle opnames is getracht het authentieke geluid er bij te houden. 
De film wordt op een 84 inch (215cm) Ultra HD TV met zg. passieve 3D techniek vertoond. 3D Brillen, zoals in de bioscoop worden gebruikt, worden  uitgeleend.

Na de pauze vertoonden Gerrit  van Eenbergen en Jan van der Heijden  een film van ± 50 minuten met 3D macro, gewone 3D en 3D tele natuuropnames 
De 3D film van Gerrit  bevat grotendeels macro opnames van bloemen, planten, insecten, amfibieën en andere minuscule diertjes in hun natuurlijke omgeving. Opvallend hierbij zijn de vreemde vormen en felle kleuren. Bijzonder zijn ook de opnames gemaakt van vreemd gevormde diertjes in ondiep water. Ontwikkeling van dikkopjes en mieren is beeldgroot te bewonderen. De meeste opnames zijn gemaakt in het eigen bos, in de directe omgeving van Nistelrode of in de eigen "huisstudio”.
 
 

 Open Dagen Seizoen 2015/2016
 

Open Dag in de 'Perekker' 17 april 2016

 

Bart Jansen uit Beek en Donk exposeerde met miniatuur houtbouw.

 

Ik ben Bart Janssen en ik was timmerman van beroep. Maar na mijn pensionering ben ik begonnen met het maken van een kasteel, iets wat ik eigenlijk liever in het echt had gedaan. Maar omdat dat natuurlijk niet mogelijk was, heb ik het gewoon in miniatuur gemaakt. Later ben ik steeds meer gaan doen zoals het maken van beelden, wandelstokken en speelgoed vooral voor de kleinkinderen. Tegenwoordig begeleid ik een groep mensen bij Howeko die willen leren houtsnijden.

 

                    Afbeelding invoegen        Afbeelding invoegen


 
Thea de Jong uit Aarle Rixtel exposeerde op 20 maart.
 
Ik hou van de natuur, deze werkt inspirerend op mij. De natuurlijke vormen en prachtige kleuren van wilde bloemen wil ik graag uitwerken tot lampjes van glas. De techniek van Tiffany maakt het mogelijk om de fijne vormen van glas heel precies te verbinden tot een mooi lampje. Als ik door de natuur of door de tuin wandel dan zie ik in allerlei planten een mooi lampje. Door de bloemen goed te bekijken, na te tekenen en terug te brengen naar de meest kenmerkende vormen ontstaat het patroon voor een lampje van glas. Omdat het Tiffany glas in een eindeloze kleurenvariatie wordt gemaakt kan ik het glas kiezen wat het beste past. Uit een mooie glasplaat snij ik de delen in de juiste vorm die daarna aan elkaar worden gesoldeerd.  Het kan als een plafonnière, een hanglampje of een staande lamp worden gemonteerd. De stengels en bladeren die bij de plant horen maak ik zelf, zodat het een passend geheel wordt. Soms hang ik een variatie aan lampjes bijeen, dan heb je een sfeervol veldboeketje van glas. Als het buiten donker wordt, dan brandt in huis nog een fleurig boeketje.
Daarnaast werk ik ook graag met glas-in-lood. Ook hier staat de natuur centraal in mijn ontwerpen, zoals vissen of kikkers. Dat zijn dan meestal raamhangers die het zonlicht in mooie kleuren in de kamer laat schijnen. Wanneer glas-in-loodramen in een kozijn wordt geplaatst, betekent dat veel pas- en meetwerk. Dat is bij het restaureren van oude glas-in-loodramen belangrijk. In mijn atelier heb ik prachtige oude kloosterdeuren staan waarvan ik het gehavende glas-in-lood helemaal heb gerestaureerd en aangevuld. Het oude lood is vervangen. De deuren zijn na jaren weer in ere hersteld en kunnen weer vele jaren mee. Elke dag kan ik daar weer van genieten.
Ik draag mijn kennis graag over aan anderen. Regelmatig geef ik een cursus waarbij cursisten de techniek van Tiffany of glas-in-lood leren. In een aantal lessen maken ze dan zelf een mooie lamp of raamhanger. 

 

Open Dag in de 'Perekker' 21 februari 2016

De Open Dag op 21 februari was met een expositie van prachtige houtskooltekeningen gemaakt door Jozine Pepers uit Sint Anthonis.
 
De expositie van Jozine Pepers bevatte een collectie houtskooltekeningen van portretten, dieren en allerlei. Haar mooie tekeningen zijn toegankelijk en herkenbaar.

Jozine  heeft heel haar leven al getekend en geboetseerd, maar sinds haar kinderen het huis uit zijn heeft ze haar passie tekenen weer opgepakt. Het natuurlijke product houtskool trekt haar erg aan omdat ze daar heel goed haar gevoel in kwijt kan. Jozine werkt graag gedetailleerd en gebruikt daarbij ook haar vingers. Wat met potloden niet kan, kan wel met houtskool. Naast vrij werk maakt Jozine ook werk in opdracht.

Zie www.jozine.nl     

 
                                                Afbeelding invoegen


De Open Dag in de 'Perekker' 17 januari 2016 werd verzorgd door Linty de Bruyn wildlife schilderijen

Mijn naam is Linty de Bruijn.
Ik woon en werk in het Limburgse plaatsje Stramproy. Hier vind ik de rust en ruimte om prettig te kunnen schilderen.
In 2002 studeerde ik af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, in tekenen en schilderen. Hier behaalde ik ook mijn lesbevoegdheid voor de beeldende vakken en kunstgeschiedenis. 
Hierna ben ik mij gaan toeleggen op mijn favoriete onderwerp: het schilderen van de mens.
De mens die altijd in ontwikkeling is, schilder ik graag op een moment van stilte en rust.
Een moment van verwondering over de wereld om ons heen. Kenmerkend voor mijn werk is het gebruik van veel wit en het sobere kleurgebruik. Hierdoor ontstaat een serene sfeer.
Wildlife tekenen en schilderen is voor mij ook een geweldige uitdaging. Dieren die altijd in beweging zijn vastleggen in een moment. Heel even zien we ze en mogen we ervan genieten.
Illustraties verzorg ik ook. Op het moment ben ik bezig met een aantal boekjes over "biggetje Bikkel”. Meer informatie hierover op mijn facebook pagina.
  

Open Dag in de 'Perekker' 20 december
  
De Perekker in kerstsfeer met zang en accordeonmuziek en een expositie van  kerstgroepenverzameling van
Jo en Maria Smits uit Weurt. 
 
Natuurlijk mocht de glühwein en een worstenbroodje niet ontbreken. Gedurende deze tentoonstelling zong Anneke van Lankveld uit Odiliapeel terwijl ze zichzelf begeleidde op haar accordeon. Daarna brachten enkele leden van het mannenkoor uit Boekel, onder begeleiding van 3 accordeonisten, passende kerstliederen ten gehore. Op deze dag kon u in gesprek gaan met Jo en Maria Smits, over hun verzameling van inmiddels meer dan 1150 verschillende kerstgroepen. Het echtpaar heeft kerstgroepen uit alle continenten van de wereld, zoals uit Afrika, Tanzania, Madagaskar, Nigeria, de Verenigde Staten. Verder een aantal uit Zuid-Amerika, o.a. Peru en Mexico en natuurlijk ook uit Nederland.
En natuurlijk werd er meegezongen met de stemmige kerstliederen van het mannenkoor uit Boekel of genoten van de muzikale opluistering van accordeonmuziek.
 
  
Nadat ze al op jonge leeftijd succesvol op diverse internationale podia gestaan heeft, trad Laura van den Elzen nu op in De Perekker. Met haar optreden gaf Laura er blijk van dat ze Stichting D'n Eik van harte steunt in haar doelstellingen.
Wij waren zeer vereerd met haar prachtige indrukwekkende optreden en wensen haar nog veel succes in de toekomst.
  

Open dag in de "Perekker” 15 november.
     
Expositie natuurfotograaf Jan Huijbers uit Gemert .  
Van 11.00 tot 16.00 uur kunt u een kijkje nemen achter de schermen met betrekking tot de kunst van het fotograferen en kunt u vragen stellen aan de exposant. 
Jan Huijbers geboren in Beek en Donk, 64 jaar oud, woont al vele  jaren in Gemert. Sedert 8 jaar  is hij actief in het fotograferen van natuurobjecten. Dit in de breedste zin. Hij fotografeert  landschappen, vlinders, bloemen, libellen en in de herfst natuurlijk de paddenstoelen.  De meeste onderwerpen die Jan heeft vastgelegd vallen onder de  macro fotografie, wat betekent dat hij  iets kleins in de natuur voor ons zichtbaar  kan maken.  
Zondag 18 oktober:            

EXPOSITIE van RIANNE PETERS uit VENHORST.

Rianne Peters van Atelier Crea Fleur uit Venhorst exposeerde die zondag met eigen  werk in De Perekker.

De collectie die geëxposeerd werd was zeer verassend en veelzijdig. De werkwijze va Rianne en het door haar gebruikte materiaal (Powertex) trok veel belangstelling en veel mensen wilden graag hiervan meer weten.


Alle vrijwilligers van Stichting D'n Eik Boekel en  Vrienden van De Perekker waren op 29 oktober  uitgenodigd in het Educatief Natuur Centrum ‘De Perekker’.   Het was een besloten avond   Op het programma stond een lezing van NICO DE HAAN.  

Nico de Haan is bekend van radio en tv. Hij heeft als natuurliefhebber en erkend vogelkenner al menige bijdrage geleverd aan natuur en educatie uitzendingen van de Nederlandse omroepzenders. Recentelijk hebben wij hem nog, samen met Hans Dorrestijn,  kunnen zien in de tv-serie 'De Baardmannetjes' van omroep MAX.        

De lezing werd door een ca. 60 mensen bezocht en de aanwezigen waren erg lovend over de inhoud en de wijze waarop Nico de Haan het geheel presenteerde. 


 

Seizoen 2014/2015
 
 
 
 
 
 Afbeelding invoegen
 
Gerrit van Eenbergen
 
 Afbeelding invoegen
 
 Jan van der Heijden
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 Afbeelding invoegen
 
 
 
Afbeelding invoegen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Afbeelding invoegen
 
 

Afbeelding invoegen
 
  
 Afbeelding invoegen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Afbeelding invoegen
 
 Afbeelding invoegen
 

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
  
  

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

  

 

  

 

   Afbeelding invoegen

 

 

 

 

 
18 Maart
Boomfeestdag bij familie Wassenberg in Boekel.  
In het kader van de nationale Boomfeestdag hebben kinderen van groep 7 van De Regenboogschool uit Boekel BoomFEESTdag gevierd. In de klas kregen zij bezoek van burgemeester Bos, enkele mensen van de ZLTO, stichting Bomen Boekel en stichting D’n Eik.
Na een toespraak kregen zij een oorkonde uitgereikt, vorig jaar herfst hebben zij al bomen geplant bij de nieuwe speeltuin op De Donk. Daarna werd een bezoek gebracht aan een biologische fruitbedrijf waar de kinderen en de gasten vriendelijk werden ontvangen door Antoon en Geiske Wassenberg. Met veel enthousiasme vertelde Antoon over zijn bedrijf met fruitteelt op biologisch basis geteeld.  Hij ging verder in op biodiversiteit en wat je kunt doen om fruit te telen zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ondertussen kon iedereen proeven van heerlijke appelsap van eigen bedrijf. Uiteraard werd iedereen meegenomen voor een wandeling naar de boomgaard met zijn vele rijen fruitbomen. Omdat er op dit moment geen fruit is kregen alle kinderen een label met hun naam die ze aan een door henzelf uitgekozen boom mochten hangen. In het najaar kunnen ze op eigen gelegenheid terug komen om te kijken naar het fruit aan de door hen gemerkte boom.
Bij een feestje hoort een traktatie, voor elk kind een rugzakje met verrassing. Hierna werd deze BoomFEESTdag afgesloten. Antoon en Geiske bedankt.
 
Stichting D’n Eik, Stichting Bomen Boekel en ZLTO Boekel/Venhorst.  

15 maart exposeerde tekenaar Hein Aldenhoven.
Hein Aldenhoven tekent en schildert al vanaf zijn vroegste jeugd. Hij heeft geen enkele opleiding gevolgd op tekengebied. De verfijnde techniek die hij gebruikt heeft hij zichzelf meester gemaakt. Zijn tekeningen zijn gemaakt van houtskool en conte-potloden. Ze zijn met een verbluffende beheersing van de techniek gemaakt. Zodanig zelfs dat het vaak moeite kost de toeschouwers ervan te overtuigen dat het geen sfeervolle foto's zijn, maar tekeningen.  Zijn tekenwerk, waarin hij de perfectie wil nastreven, kan tot een vorm van 'Realistic Art' gerekend worden, waarbij de onderwerpen tot in de kleinste details zijn weergegeven. Hij tekent met oneindig veel geduld en werkt gemiddeld drie a vier maanden aan een tekening. Bij de keuze van zijn onderwerpen is naast de natuur, de mens een grote inspiratiebron. Vaak markante persoonlijkheden maar ook hoe het vroegere boerenleven eruit zag. Hij heeft de afgelopen decennia al vele malen mogen exposeren. Tijdens de expositie gaf Hein een demonstratie van tekenen.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

22 Februari was er een expositie verzorgd door Jozine Pepers uit St. Anthonis.
De expositie van Jozine Pepers bevatte een collectie houtskooltekeningen van portretten, dieren en allerlei. Haar mooie tekeningen zijn toegankelijk en herkenbaar.

Jozine  heeft heel haar leven al getekend en geboetseerd, maar sinds haar kinderen het huis uit zijn heeft ze haar passie tekenen weer opgepakt. Het natuurlijke product houtskool trekt haar erg aan omdat ze daar heel goed haar gevoel in kwijt kan. Jozine werkt graag gedetailleerd en gebruikt daarbij ook haar vingers. Wat met potloden niet kan, kan wel met houtskool. Naast vrij werk maakt Jozine ook werk in opdracht.

Zie www.jozine.nl                                                          

Iedereen kon vrij binnenlopen en daar is door heel veel mensen gebruik van gemaakt. Voor Jozine staat het vast dat ze over enkele seizoenen weer terug wil komen met nieuw werk van haar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Op 18 januari   exposeerde  Ben Spierings uit Beek en Donk bodemschatten die hij heeft gevonden door al jaren akkers en velden in Laarbeek, Gemert-Bakel en Boekel af te speuren. Gewapend met een metaaldetector haalt hij opzienbarende vondsten naar boven: van gereedschap uit de ijzertijd tot zilveren Romeinse munten.Een deel van wat Spierings in de loop van de jaren wist te bemachtigen was te zien tijdens de expositie. Ben gaf tekst  en uitleg bij de vondsten die werden geëxposeerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

 


Open Dag 21 december 2014. 
Het was het een gezellige en drukbezochte Open Dag met de heren Senders en Sleegers die bijzondere kerststallen exposeren. Verder GEZELLIGE KERSTSFEER met live accordeonmuziek en zang. 
 
                                  

 16 November 2014 Expositie die werd verzorgd door Fotoclub Veghel. 

Drie leden van de  fotoclub uit Veghel   t.w.   Riet van Tiggelen- Guit, Harry van Zutphen  en  Mia Rooijmans exposeerden  op zondag 16 november in natuur centrum De Perekker. Zij lieten voornamelijk natuurfoto’s  zien  o.a. landschappen, dieren, vogels , bloemen, enz. Deze leden zijn al jarenlang bezig met hun passie : fotograferen.  Zij gaan steeds weer nieuwe uitdagingen aan.  Het zijn stuk voor stuk bijzondere  exemplaren.Bovendien liet Mia Rooijmans haar selfmade  keramische nestkastjes zien. 

Bronzen beelden van Jeanette Jansen. Op 19 oktober, tijdens de  OpenDag van educatief natuur centrum De Perekker had Jeanette Jansen het centrum ingericht met haar bronzen beelden.  Een natuurcentrum, waar zou haar werk beter passen? ,,Natuur! mijn grootste onuitputtelijke inspiratiebron.” Een groot deel van haar collectie bronzen beelden bestaat uit dieren. In haar beelden geeft zij uiting aan het ontzag voor de kracht, souplesse en schoonheid.Uitgebeelde dieren in hun emoties van overlevingsdrang, levenslust, vertedering, naast of tegenover elkaar. De spanning en de concentratie die dat met zich meebrengt zijn voelbaar en zichtbaar in de beelden die tot het uiterste gaan. Door het weglaten van lichaamsdelen of juist het onder spanning zetten, wordt de ervaring van het moment verhevigd. Een geweldige liefde voor mens en dier is in haar werk terug te vinden. Wilt u weten wat u kunt verwachten, kijk dan op www.jeanettejansen.nl