Open Dagen / Activiteitenkalender

 Open Dagen in
Natuur en Educatie Centrum De Perekker met een wisselende expositie
Mezenlaan 22 
5427 SL Boekel 
  
De openingstijden tijdens de Open Dagen zijn van 11 tot 16 uur. Entree gratis.
Tevens is het een gezellige inloop waar u met koffie/thee/fris een praatje kunt maken.
In het natuurcentrum kunt u natuurlijk ook terecht voor informatie over het natuurpark De Perekker.     
 

Fotogroep Focus exposeert in Perekker.

Dit jaar is er voor gekozen enkele leden van de Fotogroep Focus KBO Boekel te vragen hun werk tentoon te stellen. Vijf leden hebben enthousiast toegezegd hun foto’s te laten zien, nl. Sjan Arts, José van den Tillaart, John Banken, Toon Bullens en Lia Hurkens.

Als u al eens een bezoek hebt gebracht aan de jaarlijkse exposities van de fotogroep in Boszicht, is het u bekend dat de kwaliteit van de foto’s hoog en divers is. Er is dan ook hard gewerkt om ook hier weer een mooie collectie te laten zien. U kunt het zien als een aanloop naar de expositie van de fotogroep in 2020, welke gehouden zal worden op  7 en 8 maart.

Bent u aan het wandelen en komt u langs de Perekker, loop dan eens binnen en laat u verrassen!

Afbeelding invoegen

 


  
 Stichting D'n Eik Boekel wil graag een Belevingspad realiseren voor kinderen t/m 10 jaar in de Perekker. Wij willen het   kind de   verbondenheid met de natuur, met name de Peelrandbreuk en het Wijstverschijnsel (zintuiglijk) laten ervaren   door zien, horen,   ruiken, proeven, voelen, evenwicht en beweging.
 
 Zie voor uitgebreidere informatie onderstaande slideshow. De dia's volgen elkaar op na enkele seconden.
 
 
 
 
Stem op dit project bij de Rabobank Clubsupport!!!
 

            
 
                                 
 
 Op 29 april 2019 hebben de Vrienden van De Perekker en vrijwilligers van Stichting D'n Eik een zeer leerzame lezing mogen bijwonen over vlinders en libellen.
Albert Vliegenhart wist op een humoristische wijze hele boeiende dingen te vertellen over deze kleurrijke natuurwondertjes. Veel wetenswaardigheden niet alleen over de beestjes zelf maar zeker ook over de wensen die een vlinder of libel stelt aan aan hun leefomgeving. In het kort gezegd een omgeving die er niet aangeharkt bijligt maar toch fraai aangelegd kan zijn. Veel planten diversiteit en als het kan ook nog een teil water of vijver. En ja, het is ook nog energiebesparend.....
Dank aan Albert Vliegenthart en de bezoekers van deze avond.
 
                                                                         

29 april 2019, 20.00 uur, ENC De Perekker:

Avond voor de Vrienden van De Perekker en
vrijwilligers van Stichting D'n Eik. 
 
Lezing over vlinders en libellen door Albert Vliegenthart.

Vlinders zijn geliefde insecten bij veel mensen. Ze hebben een hoge 'aaibaarheidsfactor' en mooie kleuren. Toch gaat het in Nederland niet zo goed met de vlinders. Van de 70 soorten die ons land rijk was zijn er 18 uitgestorven terwijl 30 van de overgebleven soorten op de rode lijst staan.

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van vlinders in ons land. Daar profiteren niet alleen de vlinders van maar ook andere plant- en diersoorten. De ongeveer 60 soorten libellen in Nederland zijn een stuk minder bekend maar ook hier zet De Vlinderstichting zich voor in.
Het zijn bijzonder fraaie dieren en zeggen daarbij veel over de kwaliteit van hun leefomgeving. Ze brengen het grootste deel van hun leven onder water door.
 
Tijdens deze lezing zullen we een kijkje nemen in de intrigerende levenswijze van vlinders en libellen. Hoe komen ze de winter door? Waar ontmoeten ze elkaar? Welke soorten kun je in je tuin of in de omgeving verwachten? Hopelijk vormt deze avond een aanzet om zelf buiten op zoek te gaan naar deze prachtige insecten. 
 
De avond wordt u aangeboden door het bestuur van Stichting D'n Eik.
Gratis entree en koffie en thee.
   
               
 
 
 

  
17 maart: Open Dag De Perekker
Expositie van Bas en Nicole Berkelmans
kunstwerken met metaal
 
Weerspiegeling van de natuur.

Verwondering is wat je voelt als je de metalen kunstwerken van Bas en Nicole Berkelmans voor de eerste keer ziet. Verwondering door het mooie ontwerp maar ook door de precisie, toewijding en zorgvuldigheid waarmee ieder kunstwerk is gemaakt.
De kunstwerken van Bas en Nicole zijn een weerspiegeling van de natuur. Het licht verandert de schaduw van het kunstwerk waardoor het op ieder moment van de dag weer anders op de muur reflecteert. Dat is fascinerend.

  
Over Bas en Nicole

De natuur loopt als een rode draad door het leven van het echtpaar Bas en Nicole Berkelmans. Wandelen in het bos met de hond, houthakken, eigen groente kweken en vissen. Zij zijn altijd wel buiten te vinden.
‘De herfst en de winter vinden wij de boeiendste tijd van het jaar. De natuur laat zijn vruchten en bladeren vallen, groene blaadjes veranderen in verdorde bladeren met minuscule donkere nerven. En dat is zo mooi!’
 
Het is een bijzonder duo. Nicole een enthousiaste en ondernemende vrouw, creatief met potlood en kwast. Als zij door het bos wandelt, kijkt zij met andere ogen naar de natuur. Voor haar is een blad geen afval maar juist een inspiratiebron voor een tekening.
Bas een rustige en geduldige man die graag met zijn handen van niets, iets maakt. Dat vindt hij een prachtig proces. Hij is altijd op zoek naar oud ijzer met een verleden zoals oude kasten, lades of platen. Het geeft hem voldoening om van afgedankt materiaal weer iets nieuws te creëren.
Het echtpaar vult elkaar heel goed aan. Nicole tekent en legt de basis voor een ontwerp, samen komen zij tot het uiteindelijke ontwerp en Bas legt al zijn geduld en toewijding in het bewerken van het metaal. Zo ontstaat een uniek en prachtig kunstwerk uit gerecycled metaal.
 
                
 

 
 
 
 
Wat:             Nieuwjaarsbijeenkomst

Waar:           De ‘Perekker’ Mezenlaan 22  5427 SL Boekel             
 
Wanneer:      Zondag 6 januari van 13.00u tot ongeveer 16.00u              
 
Een Nieuwjaarsontmoeting om elkaar al het goede te wensen voor 2019  
 
Wij zorgen voor een kop koffie of thee met wat lekkers en de overige consumpties zijn tegen geringe vergoeding te verkrijgen.
  
Wij hopen op een gezellig samenzijn, en verheugen ons erop u te ontmoeten. 
 
Met vriendelijke groet, 
Bestuur Stichting D’n Eik  


 Open Dag 16 December 2018  De Perekker in Kerstsfeer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 Accordeonmuziek door Anneke van Lankveld uit Odiliapeel
 Met een live optreden van Wilmie Steeghs en Ton van Sleeuwen 
 Optreden van het accordeon duo T en T uit Zeeland (Theo Peters en   Toon   Leijssen)
 Kerstgroepen expositie van Jo Smits uit Weurt
     
 

 
Natuurlijk kunt u zich aanmelden als Vriend van De Perekker voor de minimale bijdrage van
€ 15,=  per jaar.
 
 

 
Voor het regelen van besloten bijeenkomsten in ENC De Perekker en Voor informatie betreffende activiteiten en reserveringen in De Perekker ook buiten de reguliere openingstijden kunt u contact opnemen met de beheerder Tonny van den Boom; Tel: 0492-322745 of 06- 20724328
  
bij geen gehoor:
 
Jan Smits
Tel: 0492-323709            

Succesvolle expositie van Friso te Meerman op 21 oktober!!
Het was een zeer drukbezochte expositie van deze talentvolle Boekelse kunstschilder
 
                       
   
 
 

Afbeelding invoegen   
 Afbeelding invoegen

 Afbeelding invoegen

  Afbeelding invoegen
 
 
 
 


Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen
 Afbeelding invoegen
   
 
   
 
 
 
 
 
 

 Afbeelding invoegen
 
        Afbeelding invoegen            
       
    Afbeelding invoegen  
 
 
    
  
 

  
Zondagmorgen 29 april was er de vroege vogelwandeling op de Perekker.
 
Zo 'n 14 mensen vertrokken om 07.00 uur voor een wandeling bij de Perekker en de trimbossen. Zo vroeg op de dag zijn er al veel vogelgeluiden en de kunst is om ze te herkennen. De enige manier om dat te leren is vaak er op uit trekken en je oren en ogen de kost geven; oefening baart kunst. De jongste deelnemer was 9 jaar en nu al geïnteresseerd. 
We genoten van de groene specht, de blauwe reiger in de top van een spar en het geluid van de roodborst. Verder van de zwartkop, de koolmees, de pauw en van het goudhaantje. Al met al de moeite waard en voor herhaling vatbaar.
 
Ton Vogels. 
 
   Afbeelding invoegen            Afbeelding invoegen

 
  30 april Bennie van den Brink geeft een lezing over zwaluwen. Toegang alleen voor de Vrienden van  De Perekker en de vrijwilligers van Stichting D'n Eik.
Aanvang 20.00 uur  
 
Bennie van den Brink, van beroep onderwijzer, is al decennia actief  betrokken bij vrijwillig onderzoek naar vogels. Voor de eerste broedvogelatlas van Sovon, waarvan het veldwerk in 1973 startte, leverde hij gegevens uit het district Veluwe. In het daaropvolgende project, de atlas van de Nederlandse vogels, was hij al actief in twee districten, te weten de Veluwe en Overijssel Noord. Met name in de laatstgenoemde regio heeft hij zich ontpopt als een eminent veldwerker en een inspirator voor vele, vaak jonge vogeltellers en –ringers. Zijn kennis, zijn niet aflatend enthousiasme en het feit dat hij de waarnemingen steeds in de context plaatst van de ecologie en bescherming van soorten lokten velen zijn kant op. Dat hij zich ook nog eens specialiseerde in een aansprekende soort als de boerenzwaluw heeft die ontwikkeling verder versterkt. 
 
 
 
 


 
Zondag 15 april EXPOSITIE VAN KERAMIEK gemaakt door
 
BIANCA KROEF EN CARLA RIJKE. 

Zowel Bianca Kroef-Kemp als Carla Rijke zijn enkele jaren geleden begonnen met het werken met klei bij keramiek atelier Carla Rovers. Toch hebben ze beiden voor een hele andere richting gekozen. Bianca werkt graag met papierklei en werkt erg minutieus terwijl Carla graag werkt met grove chamotte klei waarbij haar voorkeur uitgaat naar wat groter werk.
Graag stellen zij zich wat nader voor.
 
Carla Rijke.
Ik ben zo’n zeven jaar geleden voor het eerst in aanraking gekomen met het werken met klei en vrijwel direct wist ik dat ik hiermee door wilde gaan. Mijn inspiratie haal ik uit het dagelijkse leven en uit mijn werk met dieren. Al heel vroeg was ik actief bezig met de natuur. Ik verzamelde, tot ergernis van mijn ouders, allerlei plantjes en beestjes onder mijn bed. Graag ging ik buiten op onderzoek uit. Kortom de liefde voor de natuur zat er al vroeg in. Dit komt ook in mijn werk tot uitdrukking. Het liefst maak ik dieren en laat mij leiden door de actualiteiten in mijn directe omgeving.
Ook schrijf ik korte stukjes over de relatie tussen mens en dier. In 2017 heb ik mijn eerste boekje ‘Het is me er eentje’ uitgebracht. Hierin worden deze twee hobby’s samengebracht. Op deze manier hoop ik iets van die liefde voor de natuur over te brengen en mensen te motiveren zelf ook creatief bezig te gaan.
 
Bianca Kroef-Kemp.
Ik woon in Wanroij. Ongeveer 9 jaar geleden ben ik gestart met het maken van keramiek. Het is begonnen bij Carla Rovers met het volgen van een cursus boetseren. Bij Carla heb ik kennis gemaakt met oxides en sulfaten. Deze natuurlijke kleuren spraken me erg aan. Na een aantal jaren ben ik mijn eigen stijl gaan ontwikkelen. Ik hou ervan om te werken met verschillende structuren en verschillende soorten materialen. Tegenwoordig vind ik het een uitdaging om werk te maken dat je nergens anders zo gauw tegenkomt en uniek is. Ik probeer het zo te maken dat het herkenbaar is dat het door mij gemaakt is. Herkenbaar door de structuren, bv. de bolletjes.
Mijn werk bestaat uit vazen en schalen. De herkenbare structuren zie je hierin terug. Schoenen van keramiek. Hier zit meer de uitdaging in de techniek. Klei krimpt. Het is dus moeilijk om het passend te maken. Hier gebruik ik papierklei voor. De mandala’s is meer gestructureerd boetseren. Dit is een precisie werk op gevoel. Iedereen vindt iets anders mooi. Mijn werk maak ik vanuit mijn gevoel. Het geeft ook voldoening als ik er iemand mee kan ontroeren. Dat mijn werk gewaardeerd wordt. 
 
De openingstijden tijdens de Open Dag zijn van 11 tot 16 uur. Entree gratis.
Tevens is het een gezellige inloop waar u met koffie/thee/fris een praatje kunt maken.
In het natuurcentrum kunt u natuurlijk ook terecht voor informatie over het natuurpark De Perekker. 
   

 


 
18 maart Open Dag met Maarten Buijs illustrator.
 
Introductie expositie. 

Niets is zo fijn als een groot wit vel papier op mijn tekentafel. Alles is mogelijk. Mijn handen jeuken. Het wacht erop om gevuld te worden. Aan het papier kan ik mijn passie kwijt. Van die passie heb ik mijn beroep gemaakt.
Iedere dag werk ik als illustrator en designer om witte vellen papier te vullen. Mijn werk wordt onder andere gepubliceerd in LIFESTYLE MAGAZINE LANDLEVEN. 
Op een bepaalde manier ben ik altijd kind gebleven. Waar ik mee begon zodra ik een potlood vast kon houden, doe ik nog elke dag: Ik teken de wereld om me heen.
De natuur is mijn grootste inspiratie. Deze onuitputtelijke bron van kleuren, vormen en verhalen zorgt ervoor dat er altijd iets nieuws is om te ontdekken en te tekenen. De liefde voor natuur en tekenen heb ik mijn hele leven gehad. Ik groeide op op de Veluwe in Veenendaal en Harderwijk, waar natuur tussen je tenen zat als je ’s avonds thuis kwam. Of waar je het halve bos meenam in je haren na een middag buiten zijn. Mijn passie voor zowel tekenen als natuur is altijd gebleven. Ik probeer een moment te vangen en te bevriezen. Achter ieder moment gaat een verhaal schuil. Een vlinder is nooit zomaar een vlinder maar heeft zich ontwikkeld als eitje en rups. Hij is wellicht wel vijf keer ontsnapt aan een vroegtijdig einde in de bek van een vogel.  Een tekening is daarom ook nooit zomaar een tekening. Er zit een wereld achter.
Soms teken ik alleen het moment, soms kies ik er voor om een verhaal -al dan niet met wat humor- achter het moment uit te beelden. Ik doe het heel precies. Ik schilder met aquarel en gebruik de fijnste penselen. Verfijning is mijn handelsmerk. Het doel is altijd hetzelfde: Ik wil de natuur bij de mensen brengen. Daarom exposeer ik mijn tekeningen. Ik wil anderen laten genieten van wat ik heb gezien in dat ene moment of het verhaal vertellen achter dat moment. Ik wil mensen inspireren om écht te kijken. Al is het maar af en toe. Sommige mensen denken bij ‘natuur’ aan de uitgestrekte landschappen die ze zien op vakantie. Maar natuur begint gewoon in de achtertuin. Of in de vensterbank. Heel klein. Je hoeft geen duizenden kilometers te reizen om ontdekkingsreiziger te zijn. Goed om je heen kijken is genoeg.
Tijdens mijn expositie deel ik een aantal van mijn ontdekkingen. 
 
Maarten Buijs (29 jaar)