Open Dagen / Activiteitenkalender

Open Dagen in
Natuur en Educatie Centrum De Perekker met een wisselende expositie
Mezenlaan 22 
5427 SL Boekel 
  
De openingstijden tijdens de Open Dagen zijn van 11 tot 16 uur. Entree gratis.
Tevens is het een gezellige inloop waar u met koffie/thee/fris een praatje kunt maken.
In het natuurcentrum kunt u natuurlijk ook terecht voor informatie over het natuurpark De Perekker.     

 ATTENTIE!!!
ALLE ACTIVITEITEN VAN STICHTING D'N EIK ZIJN AFGELAST I.V.M. HET CORONAVIRUS!!!!
 


Zondag 15 maart Open Dag met een expositie van Jozine Pepers, Lisa Beckers en Jon Mensink.

De expositie van Jozine Pepers bevat een collectie houtskooltekeningen van portretten, dieren en allerlei. Haar mooie tekeningen zijn toegankelijk en herkenbaar.

 

Jozine  heeft heel haar leven al getekend en geboetseerd, maar sinds haar kinderen het huis uit zijn heeft ze haar passie tekenen weer opgepakt. Het natuurlijke product houtskool trekt haar erg aan omdat ze daar heel goed haar gevoel in kwijt kan. Jozine werkt graag gedetailleerd en gebruikt daarbij ook haar vingers. Wat met potloden niet kan, kan wel met houtskool.
Naast vrij werk maakt Jozine ook werk in opdracht. Zie www.jozine.nl    
 
Kunstenaar Lisa Beckers (1989) is sinds maart 2018 bezig met het project Maashorst.
Een interdisciplinair onderzoek naar de kern van de Maashorst. Haar schilderijen laten je letterlijk verdwijnen in de aarde. Vanuit haar kennis als ambachtelijke schilder is ze op zoek gegaan naar grond uit de Maashorst die zij verwerkt tot pigment. Met hulp van Rimbaud Lapperre en Maashorst-kenner Ton Vogels is ze nog verder de grond ingedoken. Zo heeft Beckers ijzeroer uit de Peelrandbreuk gebruikt. Met haar collectie pigmenten, zoals Slingerpad bruin, Mortelse oker, Slabroek grijs en Perekker roze, heeft ze een bijzonder palet met caseïne verf gemaakt. 

 

          

Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen    

  

Afbeelding invoegen

 

Je kunt Lisa Beckers beschrijven als een moderne romanticus. In de hedendaagse wereld heeft de mens altijd een hand in het landschap. Door in te zoemen op een klein stukje natuur, waar de menselijke hand niet meer te zien is, ontstaat weer de grootsheid van de natuur. Het micro beeld toont geen huis of andere bouwsels, maar ongerepte schoonheid. Het werk verstilt en geeft de rust waar misschien elk mens onbewust naar verlangt.

Afbeelding invoegen

 
Jon Mensink met een interactieve video van de Peelrandbreuk waarbij u een actieve rol kunt spelen.          
"Beleef de Peelrandbreuk eens vanuit een ander perspectief: duik via de typerende plantengroei en de helder-oranje wijst dieper in de materie. Dieper onder de grond. Dwaal door het wortelstelsel en ontdek het leven onderlands. Datgene wat normaal gesproken niet zichtbaar is, maar wat essentieel is voor alle leven bovenlands”. 
Onderland.
Na jarenlang aan het werk in de ondergrond zie je dat wat opgesloten is onder het oppervlak best mooi is. Dat was mijn vertrekpunt om dat onder de aandacht te brengen. Onze ondergrond bestaat uit zand, klei, grind, veen, leem, rots en water. Deze ingrediënten vormen een heel pallet aan structuur, kleur, geur en vorm waar we op staan maar niet bij stil staan. Een mooi stukje en tot de verbeelding sprekend stuk ondergrond in Nederland is de Peelrandbreuk. De Peelrandbreuk is verantwoordelijk voor de vorming van het landschap en hoe we met het oppervlak omgaan. De Peelrandbreuk heeft mooie eigenschappen die niet altijd zichtbaar zijn. Mooi is het helder oranje grondwater wat er omhoog komt en waar zeldzame planten op groeien. In de grond ontstaan hierdoor mooie "schilderijen” door niet menselijke invloed gevormd zijn (gratis kunst). Structuur, textuur, kleur, vorm en samenstelling neem je waar als je erin werkt – dat maakt mijn vak bijzonder-.Om hier meer bij stil te staan heeft mij geïnspireerd hier iets mee te doen. Samen met dit idee heeft Michiel van Bakel dit met een video zichtbaar gemaakt.
 

   
 

 Zondag 5 januari 2020 
NIEUWJAARSBIJEENKOMST IN DE PEREKKER
 
Van 13.00 uur tot 16.00 uur

Er wordt gezorgd voor een kop koffie of thee met wat lekkers. Andere consumpties zijn tegen geringe vergoeding te verkrijgen.
 
Afbeelding invoegen


 Afbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegen

 

DE PEREKKER IN KERSTSFEER met KERST WINTERDECORATIES gecreëerd door COR GIJSBERS.

Demonstratie HARDANGER borduren door de BOEKELSE HARDANGER groep.

Demonstratie kerstkaarten maken

en 

Laura en Amber van den Elzen en Mark Hoffmann

bij de

PerekkerCountry meets Christmas in de Perekker

15 December organiseert Stichting D’n Eik ‘De Perekker in kerstsfeer’.

Van 11.00 uur tot 16.00 u. kunt u genieten van zang en muziek in het sfeervol gedecoreerde Educatief Natuurcentrum De Perekker aan de Mezenlaan 22 in Boekel.

De Perekker is geheel met winter kerstdecoraties in de sfeer gebracht.

De decoraties zijn gecreëerd door Cor Gijsbers uit Boekel en bestaan uit louter natuurlijke materialen. U zult dus geen kerstballen, een piek en goud- of zilverkleurige slingers aantreffen.

Aan het eind van de middag houden we een loterij met als prijzen de creatieve decoraties.

 

Cor Gijsbers is een autodidact. Hij heeft toegepaste cursussen gevolgd nadat bleek dat hij volop talent had. Vanaf 1993 deed Cor mee aan wedstrijden binnen het kader van Groei en Bloei. Hij schopte het tot in de Ereklasse! Later deed Cor mee met wedstrijden in de Tuinen van Appeltern en won ook daar eerste prijzen.
Meerdere keren  is Cor gevraagd bij feestelijkheden van diverse bedrijven de ruimtes te decoreren op het van hem bekende hoog niveau. Ook bij de dorpsbarbecue in het kader van Boekel 700 kon men decoraties van Cor bewonderen. Het evenement ‘Kom in de Kas’ maakte dankbaar gebruik van zijn talenten. Tenslotte hebben ook bruidsparen de aankleding van de feestruimte aan Cor toevertrouwd. 
 
Hij gebruikt natuurlijke materialen en combineert dit op een verrassende wijze met steen, ijzer, lood of hout. Hierdoor ontstaan er prachtige decoraties.
 

Hij is als vrijwilliger al zo’n tien jaar actief op het natuurparkje. Hij werkt op gezette tijden mee met de werkgroep onderhoud aan het in orde houden van het parkje. Voorheen was Cor lid van de Jeugd Natuur Wacht.

Het is duidelijk dat de natuur en alles wat daarmee samenhangt een rode draad is in het leven van Cor.

 

 Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen

                      

 De Boekelse Hardanger groep.

Hardanger borduurwerk is open handwerk genoemd naar de gelijknamige streek in Noorwegen. De westelijk gelegen Hardangerfjord met zo’n 120 km lengte is een van de mooiste fjorden van Noorwegen.               

Textiel historici zijn het eens dat de borduurtechniek veel gemeen heeft met Reticella kant uit Italie. De Noren hebben de technieken uitgeprobeerd met eigen geweven linnens en garens.         

De Hardanger techniek vinden we tegenwoordig ook terug in allerlei ander handwerkstukken, zoals kussens, kleedjes en zelfs gordijnen. Hardanger borduurwerk is een symmetrische werkvorm. Het is niet moeilijk; het is wel noodzakelijk om zeer precies te werken. 

De Boekelse Hardanger groep bestaat uit 5 dames die allen Boekel/Venhorstse roots hebben.

De groep bestaat al 18  à 19 jaren en komt om de twee weken afwisselend bij elkaar thuis. Ze legt zich buiten de Hardanger techniek ook toe op haken, en borduren met kruissteken. 

Op deze speciale dag laten de dames zien hoe je ook borduurwerk kunt maken dat betrekking heeft op kerst.   

Twee dames, Doortje Donkers en Zus van Lent uit respectievelijk Boekel en Oploo, laten zien hoe je zelf met eenvoudige materialen de leukste kerstkaarten kunt maken.

 
 Afbeelding invoegen
 
 
    Afbeelding invoegen
 
Laura en Amber van den Elzen en Mark Hoffmann zullen aanwezig zijn om prachtige Country liedjes te zingen in een zeer mooie kerstsfeer bij de Perekker. De Gemertse Laura van den Elzen werd 2e in Deutschland sucht den Superstar waarna ze werd uitgenodigd bij bekende TV shows zowel in NL als Duitsland en ook vele mooie optredens volgde samen met Mark Hoffmann die 4e werd in die show. Samen treden ze nu op met hun band op vele festivals in Europa. Ook Amber van den Elzen kleiner zusje van Laura maakte vorig jaar haar debuut op TV tijdens de Talentproject van RTL.  Met z'n drieën zullen ze prachtige liedjes zingen in een prachtige kerstsfeer bij de Perekker.    
 
                   Afbeelding invoegen                                       Afbeelding invoegen                                                                                                                  
 
Promotie video Laura & Mark
 
 
Video Shallow vorig jaar bij RTL
 
 
Amber tijdens de Talentproject


 Afbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegen

 
 
Stichting D'n Eik Boekel wil graag een Belevingspad realiseren voor kinderen t/m 10 jaar in de Perekker. Wij willen het   kind de   verbondenheid met de natuur, met name de Peelrandbreuk en het Wijstverschijnsel (zintuiglijk) laten ervaren   door zien, horen,   ruiken, proeven, voelen, evenwicht en beweging.
 
 Zie voor uitgebreidere informatie onderstaande slideshow. De dia's volgen elkaar op na enkele seconden.
 

 
 
                                                                      

 

Op 29 april 2019 hebben de Vrienden van De Perekker en vrijwilligers van Stichting D'n Eik een zeer leerzame lezing mogen bijwonen over vlinders en libellen.
Albert Vliegenhart wist op een humoristische wijze hele boeiende dingen te vertellen over deze kleurrijke natuurwondertjes. Veel wetenswaardigheden niet alleen over de beestjes zelf maar zeker ook over de wensen die een vlinder of libel stelt aan aan hun leefomgeving. In het kort gezegd een omgeving die er niet aangeharkt bijligt maar toch fraai aangelegd kan zijn. Veel planten diversiteit en als het kan ook nog een teil water of vijver. En ja, het is ook nog energiebesparend.....
Dank aan Albert Vliegenthart en de bezoekers van deze avond.
 
                                                                         

29 april 2019, 20.00 uur, ENC De Perekker:

Avond voor de Vrienden van De Perekker en
vrijwilligers van Stichting D'n Eik. 
 
Lezing over vlinders en libellen door Albert Vliegenthart.

Vlinders zijn geliefde insecten bij veel mensen. Ze hebben een hoge 'aaibaarheidsfactor' en mooie kleuren. Toch gaat het in Nederland niet zo goed met de vlinders. Van de 70 soorten die ons land rijk was zijn er 18 uitgestorven terwijl 30 van de overgebleven soorten op de rode lijst staan.

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van vlinders in ons land. Daar profiteren niet alleen de vlinders van maar ook andere plant- en diersoorten. De ongeveer 60 soorten libellen in Nederland zijn een stuk minder bekend maar ook hier zet De Vlinderstichting zich voor in.
Het zijn bijzonder fraaie dieren en zeggen daarbij veel over de kwaliteit van hun leefomgeving. Ze brengen het grootste deel van hun leven onder water door.
 
Tijdens deze lezing zullen we een kijkje nemen in de intrigerende levenswijze van vlinders en libellen. Hoe komen ze de winter door? Waar ontmoeten ze elkaar? Welke soorten kun je in je tuin of in de omgeving verwachten? Hopelijk vormt deze avond een aanzet om zelf buiten op zoek te gaan naar deze prachtige insecten. 
 
De avond wordt u aangeboden door het bestuur van Stichting D'n Eik.
Gratis entree en koffie en thee.
   
               
 
 
 
   
Natuurlijk kunt u zich aanmelden als Vriend van De Perekker voor de minimale bijdrage van
€ 15,=  per jaar.
 
 

 
Voor het regelen van besloten bijeenkomsten in ENC De Perekker en Voor informatie betreffende activiteiten en reserveringen in De Perekker ook buiten de reguliere openingstijden kunt u contact opnemen met de beheerder Tonny van den Boom; Tel: 0492-322745 of 06- 20724328
  
bij geen gehoor:
 
Jan Smits