Open Dagen / Activiteitenkalender

Open Dagen in Natuur en Educatie Centrum De Perekker. 
  
De openingstijden tijdens de Open Dagen zijn van 11 tot 16 uur. Entree gratis.
Tevens is het een gezellige inloop waar u met koffie/thee/fris een praatje kunt maken.
In het natuurcentrum kunt u natuurlijk ook terecht voor informatie over het natuurpark De Perekker.     
 
AGENDA
21 november: Boomplantdag
16 december: De Perekker in kerstsfeer met o.a. kerststallen expositie en live optreden van Wilmie Steeghs en Ton van Sleeuwen
06 januari: Nieuwjaarsreceptie Stichting D’n Eik
17 maart: Open Dag De Perekker
 

 Open Dag 16 December 2018  De Perekker in Kerstsfeer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 Accordeonmuziek door Anneke van Lankveld uit Odiliapeel
 Met een live optreden van Wilmie Steeghs en Ton van Sleeuwen 
 Optreden van het accordeon duo T en T uit Zeeland (Theo Peters en   Toon   Leijssen)
 Kerstgroepen expositie van Jo Smits uit Weurt
     
 

 
Natuurlijk kunt u zich aanmelden als Vriend van De Perekker voor de minimale bijdrage van
€ 15,=  per jaar.
 
 

 
Voor het regelen van besloten bijeenkomsten in ENC De Perekker en Voor informatie betreffende activiteiten en reserveringen in De Perekker ook buiten de reguliere openingstijden kunt u contact opnemen met de beheerder Tonny van den Boom; Tel: 0492-322745 of 06- 20724328
  
bij geen gehoor:
 
Jan Smits
Tel: 0492-323709            

Succesvolle expositie van Friso te Meerman op 21 oktober!!
Het was een zeer drukbezochte expositie van deze talentvolle Boekelse kunstschilder
 
                       
   
 
 

Afbeelding invoegen   
 Afbeelding invoegen

 Afbeelding invoegen

  Afbeelding invoegen
 
 
 
 


Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen
 Afbeelding invoegen
   
 
   
 
 
 
 
 
 

 Afbeelding invoegen
 
        Afbeelding invoegen            
       
    Afbeelding invoegen  
 
 
    
  
 

  
Zondagmorgen 29 april was er de vroege vogelwandeling op de Perekker.
 
Zo 'n 14 mensen vertrokken om 07.00 uur voor een wandeling bij de Perekker en de trimbossen. Zo vroeg op de dag zijn er al veel vogelgeluiden en de kunst is om ze te herkennen. De enige manier om dat te leren is vaak er op uit trekken en je oren en ogen de kost geven; oefening baart kunst. De jongste deelnemer was 9 jaar en nu al geïnteresseerd. 
We genoten van de groene specht, de blauwe reiger in de top van een spar en het geluid van de roodborst. Verder van de zwartkop, de koolmees, de pauw en van het goudhaantje. Al met al de moeite waard en voor herhaling vatbaar.
 
Ton Vogels. 
 
   Afbeelding invoegen            Afbeelding invoegen

 
  30 april Bennie van den Brink geeft een lezing over zwaluwen. Toegang alleen voor de Vrienden van  De Perekker en de vrijwilligers van Stichting D'n Eik.
Aanvang 20.00 uur  
 
Bennie van den Brink, van beroep onderwijzer, is al decennia actief  betrokken bij vrijwillig onderzoek naar vogels. Voor de eerste broedvogelatlas van Sovon, waarvan het veldwerk in 1973 startte, leverde hij gegevens uit het district Veluwe. In het daaropvolgende project, de atlas van de Nederlandse vogels, was hij al actief in twee districten, te weten de Veluwe en Overijssel Noord. Met name in de laatstgenoemde regio heeft hij zich ontpopt als een eminent veldwerker en een inspirator voor vele, vaak jonge vogeltellers en –ringers. Zijn kennis, zijn niet aflatend enthousiasme en het feit dat hij de waarnemingen steeds in de context plaatst van de ecologie en bescherming van soorten lokten velen zijn kant op. Dat hij zich ook nog eens specialiseerde in een aansprekende soort als de boerenzwaluw heeft die ontwikkeling verder versterkt. 
 
 
 
 


 
Zondag 15 april EXPOSITIE VAN KERAMIEK gemaakt door
 
BIANCA KROEF EN CARLA RIJKE. 

Zowel Bianca Kroef-Kemp als Carla Rijke zijn enkele jaren geleden begonnen met het werken met klei bij keramiek atelier Carla Rovers. Toch hebben ze beiden voor een hele andere richting gekozen. Bianca werkt graag met papierklei en werkt erg minutieus terwijl Carla graag werkt met grove chamotte klei waarbij haar voorkeur uitgaat naar wat groter werk.
Graag stellen zij zich wat nader voor.
 
Carla Rijke.
Ik ben zo’n zeven jaar geleden voor het eerst in aanraking gekomen met het werken met klei en vrijwel direct wist ik dat ik hiermee door wilde gaan. Mijn inspiratie haal ik uit het dagelijkse leven en uit mijn werk met dieren. Al heel vroeg was ik actief bezig met de natuur. Ik verzamelde, tot ergernis van mijn ouders, allerlei plantjes en beestjes onder mijn bed. Graag ging ik buiten op onderzoek uit. Kortom de liefde voor de natuur zat er al vroeg in. Dit komt ook in mijn werk tot uitdrukking. Het liefst maak ik dieren en laat mij leiden door de actualiteiten in mijn directe omgeving.
Ook schrijf ik korte stukjes over de relatie tussen mens en dier. In 2017 heb ik mijn eerste boekje ‘Het is me er eentje’ uitgebracht. Hierin worden deze twee hobby’s samengebracht. Op deze manier hoop ik iets van die liefde voor de natuur over te brengen en mensen te motiveren zelf ook creatief bezig te gaan.
 
Bianca Kroef-Kemp.
Ik woon in Wanroij. Ongeveer 9 jaar geleden ben ik gestart met het maken van keramiek. Het is begonnen bij Carla Rovers met het volgen van een cursus boetseren. Bij Carla heb ik kennis gemaakt met oxides en sulfaten. Deze natuurlijke kleuren spraken me erg aan. Na een aantal jaren ben ik mijn eigen stijl gaan ontwikkelen. Ik hou ervan om te werken met verschillende structuren en verschillende soorten materialen. Tegenwoordig vind ik het een uitdaging om werk te maken dat je nergens anders zo gauw tegenkomt en uniek is. Ik probeer het zo te maken dat het herkenbaar is dat het door mij gemaakt is. Herkenbaar door de structuren, bv. de bolletjes.
Mijn werk bestaat uit vazen en schalen. De herkenbare structuren zie je hierin terug. Schoenen van keramiek. Hier zit meer de uitdaging in de techniek. Klei krimpt. Het is dus moeilijk om het passend te maken. Hier gebruik ik papierklei voor. De mandala’s is meer gestructureerd boetseren. Dit is een precisie werk op gevoel. Iedereen vindt iets anders mooi. Mijn werk maak ik vanuit mijn gevoel. Het geeft ook voldoening als ik er iemand mee kan ontroeren. Dat mijn werk gewaardeerd wordt. 
 
De openingstijden tijdens de Open Dag zijn van 11 tot 16 uur. Entree gratis.
Tevens is het een gezellige inloop waar u met koffie/thee/fris een praatje kunt maken.
In het natuurcentrum kunt u natuurlijk ook terecht voor informatie over het natuurpark De Perekker. 
   

 


 
18 maart Open Dag met Maarten Buijs illustrator.
 
Introductie expositie. 

Niets is zo fijn als een groot wit vel papier op mijn tekentafel. Alles is mogelijk. Mijn handen jeuken. Het wacht erop om gevuld te worden. Aan het papier kan ik mijn passie kwijt. Van die passie heb ik mijn beroep gemaakt.
Iedere dag werk ik als illustrator en designer om witte vellen papier te vullen. Mijn werk wordt onder andere gepubliceerd in LIFESTYLE MAGAZINE LANDLEVEN. 
Op een bepaalde manier ben ik altijd kind gebleven. Waar ik mee begon zodra ik een potlood vast kon houden, doe ik nog elke dag: Ik teken de wereld om me heen.
De natuur is mijn grootste inspiratie. Deze onuitputtelijke bron van kleuren, vormen en verhalen zorgt ervoor dat er altijd iets nieuws is om te ontdekken en te tekenen. De liefde voor natuur en tekenen heb ik mijn hele leven gehad. Ik groeide op op de Veluwe in Veenendaal en Harderwijk, waar natuur tussen je tenen zat als je ’s avonds thuis kwam. Of waar je het halve bos meenam in je haren na een middag buiten zijn. Mijn passie voor zowel tekenen als natuur is altijd gebleven. Ik probeer een moment te vangen en te bevriezen. Achter ieder moment gaat een verhaal schuil. Een vlinder is nooit zomaar een vlinder maar heeft zich ontwikkeld als eitje en rups. Hij is wellicht wel vijf keer ontsnapt aan een vroegtijdig einde in de bek van een vogel.  Een tekening is daarom ook nooit zomaar een tekening. Er zit een wereld achter.
Soms teken ik alleen het moment, soms kies ik er voor om een verhaal -al dan niet met wat humor- achter het moment uit te beelden. Ik doe het heel precies. Ik schilder met aquarel en gebruik de fijnste penselen. Verfijning is mijn handelsmerk. Het doel is altijd hetzelfde: Ik wil de natuur bij de mensen brengen. Daarom exposeer ik mijn tekeningen. Ik wil anderen laten genieten van wat ik heb gezien in dat ene moment of het verhaal vertellen achter dat moment. Ik wil mensen inspireren om écht te kijken. Al is het maar af en toe. Sommige mensen denken bij ‘natuur’ aan de uitgestrekte landschappen die ze zien op vakantie. Maar natuur begint gewoon in de achtertuin. Of in de vensterbank. Heel klein. Je hoeft geen duizenden kilometers te reizen om ontdekkingsreiziger te zijn. Goed om je heen kijken is genoeg.
Tijdens mijn expositie deel ik een aantal van mijn ontdekkingen. 
 
Maarten Buijs (29 jaar)